2019.05.26

Pösei Hegyi Borkultúra Hagyományőrző és Szépítő Egyesület

Az egyesület megalakítása az azt megelőző több éves érlelődés eredményeként valósult meg 2016 szeptemberében. Fontosnak tartjuk a Pösei-hegy borosgazdáinak összefogását, a helyi borok megismertetését. Céljaink közt szerepel továbbá a tájvidékének jellegzetes borászati, gasztronómiai hagyományainak ápolása a helyi borok, ételek népszerűsítése a kulturális és történelmi örökségek megóvása, továbbvitele, valamint a helyi közösség összefogása, a tájjelleg ökológiájának, pincesorának, tájképének megőrzése és szépítése. A szőlőhegy hagyományos tájszerkezetének és jellegének megóvása, annak nemzeti örökségi értékének védelme, hiszen a települést már 1386-ban is említik.

Céljaink eléréséhez fontosnak tartjuk a helyi borok megismerését és megismertetését, ezért évente február- március hónapban egy éves bormustrát tartunk a helyi gazdák részére. A mustra során lehetőség van a gazdák közti szakmai egyeztetésekre, borászati fogások, szőlőtermesztési egyéni variációk cseréjére, a borok bírálatára és kóstolásra. A borok mellé illő finomságokat és ételeket a résztvevők részére az egyesület tagjai készítik. A rendezvény hangulatát kihasználva a nevező gazdák közelebbi szakmai eszmecserét tudnak folytatni egymással.

A hegy a tájjelleg megőrzése során nem csak a közel 200-250 éves berkenyefák védelme a fontos, hanem a hagyományos bokros, fás út melletti részek fenntartása, tisztán tartása is, a helyileg honos növényzet megtartása.

Az egyesület tagjai fontosnak tartják a szőlőtermesztés során a gazdák lehetőség szerinti bio növényvédelemre történő visszatérítését is.